Tuinhout behandelen: de opties op een rijtje - ASVD Darcis

Tuinhout behandelen: de opties op een rijtje

Er zijn verschillende mogelijkheden om je hout buiten te behandelen. Iedere afwerking heeft zijn eigen specifieke uitzicht en ook de levensduur van het schilderwerk verschilt per product. Er zijn drie  factoren die je in de richting van een oplossing sturen.

Wellicht is voor de meesten het belangrijkste element de mate waarin de natuurlijke uitstraling van het hout behouden blijft. Daarbij hou je best rekening met:

  • De houtsoort
  • De mate van blootstelling aan invloeden van buitenaf
  • Dekkende of transparante afwerking


De houtsoort
Duurzame houtsoorten zoals bv. douglas lariks of afzelia zijn al goed bestendig tegen invloeden van buitenaf. Hierbij kies je vooral een afwerking om esthetische redenen bv. om je hout te voorzien van een nieuw kleurtje. Grenen of naaldhout daarentegen is veel minder bestand tegen zon en regen. De planken zetten ook sterk uit en krimpen onder invloed van vocht en warmte.


De mate van blootstelling aan invloeden van buitenaf

Wanneer hout veel wordt blootgesteld aan weersinvloeden zoals regen, hagel, zon, … kies je best voor een sterke bescherming. Dit is zo voor hout dat naar het zuidwesten georiënteerd is. Overdekt hout krijgt minder te verduren en ga je dus bijgevolg minder vaak opnieuw moeten behandelen. Ook bij hout dat naar het noordoosten georiënteerd is, gaat de bescherming dubbel zo lang mee. Dit komt omdat in dit geval het hout voor de helft minder zon en regen krijgt dan op het zuidwesten.


Dekkend of transparant?

Dit is sterk afhankelijk of je hout maatvast of niet maatvast is.

Bij maatvast hout denken we aan ramen en deuren. Maatvast hout gaat minder uitzetten/krimpen bij warmte en vocht waardoor een filmvormende eindlaag perfect kan.

Niet maatvast hout is hout dat gevoeliger is aan temperatuurverschillen en dus wel gaat uitzetten en krimpen. Voorbeelden hiervan zijn een houten bankje, tuinhekken, houten afdak, …

  • Dekkend schilderen:
    Door dekkend te schilderen met een lakverf geef je je houten ramen, deuren of tuinhuis een sterke beschermlaag in je favoriete kleur. Maar daardoor kun je het hout bijna niet meer zien. Maatvast hout kan je perfect behandelen met een lakverf en geeft een langdurig mooi resultaat. Breng eerst een geschikte primer aan.
  • Transparante beitsen:
    Met een transparante beits blijft de houtstructuur zichtbaar – maar je geeft het ook ineens een extra kleur: lichte eik, meranti, ebben, palissander…. Een beits of sapsel dringt tot in je hout, maar laat aan het oppervlak ook een soepele uitgeharde laag achter. Zo wordt het hout extra beschermd tegen vocht en warmte en gaat je transparante beits niet kunnen afblotten bij het uitzetten/krimpen van het hout.
  • Dekkende beitsen:
    Met een dekkende beits behoudt je het houtgevoel, maar krijg je wel een egale, volle kleur. Je ziet de nerfstructuur van het hout nog doorheen de beits-laag. Een dekkende beits is nog net iets elastischer dan een lakverf.
  • Oliën:
    Oliën zijn transparante, niet-filmvormende beschermlagen die de originele houtkleur in meer of mindere mate herkenbaar laten. Een olie dringt diep in het hout en beschermt tegen vocht en licht zonder een zichtbare uitgeharde toplaag te maken. Een olie is dus ideaal voor de minder duurzame houtsoorten of houtsoorten die heel sterk uitzetten, krimpen of verweren zoals naaldhout en ceder.

We kunnen ons voorstellen dat je nog met vragen zit, ondanks deze ‘inleiding’ in houtveredeling. We hebben altijd iemand in onze showroom die voor jouw specifieke situatie de beste houtveredeling kan voorstellen. Kom gerust langs!